- BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- KREM STRACCIATELLA
- 50 dag śmietany kremówki 36%
- 25 dag serka mascarpone
- 6 dag cukru pudru (3 łyżki)
- 5 dag mlecznej czekolady
- DODATKOWO
- 1/2 szklanki czarnej herbaty do nasączenia
- 5 dag mlecznej czekolady do dekoracji
Biszkopt kakaowy: Składniki na biszkopt powinny być w temparaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i kakao przesiać, wymieszać, następnie przesiać dwukrotnie z wysoka przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać żółtka i cały czas ubijać jeszcze przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać w trzech turach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 20 cm (np. na ręcznik) i dobrze przestudzić. Boki biszkoptu obkroić nożem, odpiąć obręcz i wyjąć biszkopt, zdjąć papier.
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem (będzie lepiej się kroił).
Krem stracciatella: Przygotować tuż przed przekładaniem ciasta. Mleczną czekoladę (5 dag) zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na najwyższcyh obrotach, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać wiórki mlecznej czekolady i delikatnie wymieszać.
Przekładanie: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 równe krążki. Przygotować mocną czarną herbatę do nasączenia, przestudzić. Krem podzielić na dwie części. Pierwszy biszkoptowy krążek nasączyć 1/2 szklanki czarnej herbaty, wyłożyć połowę kremu stracciatella, lekko wyrównać.
Przykryć drugim krążkiem, nasączyć pozostałą herbatą i wyłożyć resztę kremu, posmarować nim wierzch i boki tortu.
Wierzch tortu udekorować startą na tarce jarzynowej na dużych oczkach mleczną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Smacznego!
Uwagi: biszkopt można przekroić na 3 krążki, krem podzielić na 3 cześci i przełożyć.
-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- Pan WordPress o Witaj, świecie!
Archiwa
Kategorie
Meta