ciastka

Ciastka owsiane

Składniki na 20 sztuk:

  • 115 g masła
  • 70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych
  • 70 g rodzynków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).

Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie wodą z ciasta formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć lekko dłonią.

Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 10 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut na blaszce (bedą miękkie i delikatne) a następnie przenieść do wystudzenia na metalową kratkę.

Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-).