torty

tort limonkowy

Składniki:
  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • KREM LIMONKOWY
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix (każde po 9 g)
  • otarta skórka z 2 małych limonek
  • NASĄCZENIE
  • 3/4 szklanki czarnej herbaty, przestudzonej
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • sok z 2 limonek
  • DEKORACJA
  • 6 kosteczek białej czekolady
  • bita śmietana (3 łyżki)
  • limonka
Biszkopt:
Składniki na biszkopt powinny być w temparaturze pokojowej.

Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.

Przygotować wszystkie składniki. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać trzykrotnie z wysoka przez sitko.

W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem na wysokich obrotach), pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera, ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać 4 minuty. Na koniec dodawać w trzech turach przesiane i wymieszane obie mąki, bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm (np. na ręcznik) i przestudzić. Boki biszkoptu obkroić nożem, odpiąć obręcz i wyjąć biszkopt, zdjąć papier.

Krem limonkowy:
Cukier puder i śmietanę-fix wymieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę lekko ubić, następnie stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i całość ubić na sztywno. Na koniec dodać skórkę otartą z limonki i wymieszać delikatnie łyżką.
Przekładanie:
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe krążki. Z gónego krążka skroić wierzch (spieczoną skórkę), będzie do obsypania boków tortu.

Przygotować nasączenie: zaparzyć czarną herbatę i przestudzić, wymieszać z miodem i sokiem z limonki.

Krem podzielić na trzy części. Pierwszy biszkoptowy krążek skropić 1/3 nasączenia i wyłożyć 1/3 część kremu limonkowego, lekko wyrównać.

Przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Na koniec ułożyć trzeci krążek, skropić go resztą nasączenia, wyłożyć ostatnią część kremu i posmarować nim wierzch i boki.

Boki toru obsypać pokruszonym wierzchem (skórką) z biszkoptu. Wierzch toru posypać startą nożykiem do warzyw białą czekoladą. Brzeg tortu udekorować bitą śmietaną tworząc różyczki za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. W każdą różyczkę wcisnąć kawałeczek świeżej limonki. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!