Ciasta

tort stracciatella

  • BISZKOPT KAKAOWY
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • KREM STRACCIATELLA
  • 50 dag śmietany kremówki 36%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 6 dag cukru pudru (3 łyżki)
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • DODATKOWO
  • 1/2 szklanki czarnej herbaty do nasączenia
  • 5 dag mlecznej czekolady do dekoracji
    Biszkopt kakaowy:
    Składniki na biszkopt powinny być w temparaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i kakao przesiać, wymieszać, następnie przesiać dwukrotnie z wysoka przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać żółtka i cały czas ubijać jeszcze przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać w trzech turach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszać.

    Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 20 cm (np. na ręcznik) i dobrze przestudzić. Boki biszkoptu obkroić nożem, odpiąć obręcz i wyjąć biszkopt, zdjąć papier.

    Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem (będzie lepiej się kroił).

    Krem stracciatella:
    Przygotować tuż przed przekładaniem ciasta. Mleczną czekoladę (5 dag) zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

    Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na najwyższcyh obrotach, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać wiórki mlecznej czekolady i delikatnie wymieszać.

    Przekładanie:
    Wystudzony biszkopt przekroić na 2 równe krążki. Przygotować mocną czarną herbatę do nasączenia, przestudzić.

    Krem podzielić na dwie części. Pierwszy biszkoptowy krążek nasączyć 1/2 szklanki czarnej herbaty, wyłożyć połowę kremu stracciatella, lekko wyrównać.

    Przykryć drugim krążkiem, nasączyć pozostałą herbatą i wyłożyć resztę kremu, posmarować nim wierzch i boki tortu.

    Wierzch tortu udekorować startą na tarce jarzynowej na dużych oczkach mleczną czekoladą. Wstawić do lodówki.

    Smacznego!

    Uwagi: biszkopt można przekroić na 3 krążki, krem podzielić na 3 cześci i przełożyć.