Składniki na 20 sztuk:
- 115 g masła
- 70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 125 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych
- 70 g rodzynków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie wodą z ciasta formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć lekko dłonią.
Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 10 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut na blaszce (bedą miękkie i delikatne) a następnie przenieść do wystudzenia na metalową kratkę.
Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).